Обществено обсъждане на Проект на Наредба за изменение и допълнение на Наредба № Н-18

Photo by David Carboni on UnsplashНа 19.7.2018 г. НАП публикува "Проект на Наредба за изменение и допълнение на Наредба № Н-18 за регистриране и отчитане на продажби в търговските обекти чрез фискални устройства" като с това даде начало на общественото обсъждане на измененията. Публикацията е в портала за обществени консултации към Министерски съвет.

Всички заинтересовани имат един месец да го разгледат и да публикуват своите коментари в същия сайт или чрез изпращане на email към taxpolicy@minfin.bg (Отговорна дирекция: "Данъчна политика")

Документът е дълъг 78 страници и съдържа множество изменения на основната Наредба. Основните нови неща са:

  • Изисквания към софтуерите за управление на продажбите в търговски обекти
  • Изисквания към производителите и разпространителите на софтуер за управление на продажби в търговски обект
  • Изисквания към лицата, които използват софтуер за управление на продажбите в търговски обект

Освен предложените промени, в сайта има публикувани и Мотиви за предложените изменения. Те съдържат причините, който НАП изтъкват като необходими, за въвеждането на тези промени. В тях най-голямо любопитство буди направените изчисления за разходите на бизнеса, който той трябва да направи за да въведе новите изисквания.

Тъй като и двата документа са доста тежъки за четене и ориентиране, подготвихме резюмиран вариант на предложенията, който можете да прочетете тук. Той съдържа извадки от промените, касаещи изискванията към софтуерите, изискванията към производителите и потребителите на софтуер и сроковете

БАРБС подготвя своите коментари и въпроси към НАП. Ако и вие имате въпроси и/или искате да се присъедините към асоциацията - използвайте контактната форма

Бързи линкове: